niedziela, 24 lutego 2013

Tort ananasowy

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1 szk cukru


½  szk mąki ziemniaczanej
1 szk maki przennej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 szk mleka
1 duża puszka ananasów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki przennej
1 op cukru waniliowego
1 szk cukru
6 żółtek
1 margaryna

Wykonanie:

Biszkopt:
Jajka z cukrem ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki. Przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 40min w temperaturze 170 stopni.

Masa:
Mleko gotujemy. Szklankę soku z ananasa z resztą składników wlewamy do gotującego się mleka, mieszając. Ostudzoną masę ucieramy z margaryną. Biszkopt dzielimy na 3 krążki i przekładamy masą. Ananasy drobno kroimy i wkładamy w środek tortu. Tort wyrównujemy masą i dekorujemy kleksami masy, owocami. 

Malinka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz