niedziela, 24 lutego 2013

Tatarskie czak - czak

Składniki:
5 jajek
3 łyżki cukru


½ łyżeczki sody 
2 łyżki octu
4 szk mąki
30dkg miodu
rodzynki, orzechy, sezam do posypania (wedle gustu)

Wykonanie:
Sodę mieszamy z octem, jajka starannie ucieramy z cukrem. Wlewamy ocet i 2 łyżki oleju, wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 min. Ciasto rozwałkować na ok 2-mm placek i kroimy na paski 3-4 cm, potem kroimy cienkie paseczki. Ciasto smażymy w głębokim oleju. Miód rozgrzewamy w kąpieli wodnej aż będzie płynny. Wlewamy 4 łyżki wody (nie gotujemy). Posypujemy ciastka rodzynkami i polewamy ciepłym miodem. 

Malinka




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz