wtorek, 19 lutego 2013

Królewiec zwany też Miodownikiem




Ciasto
3 ½ szklanki mąki
2 całe jajka
½ słoiczka ( z koncentratu) miodu
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mleka


Wykonanie
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na trzy równe części. Rozwałkować na blachę (bez boków) tylko spody i piec na ciemny kolor. 


Masa
¾ szklanki cukru pudru
½ litra mleka
1 całe jajko
½ szklanki manny
1 margaryna
zapach migdałowy
kwasek cytrynowy (odrobina)


Wykonanie
Mannę z mlekiem zagotować i wystudzić. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę i dodajemy stopniowo mannę, jajko, kwasek cytrynowy- w łyżce ciepłej wody i zapach. 

Malinka
 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz