poniedziałek, 4 marca 2013

Ptysie z bitą śmietaną



Składniki:
500ml śmietany kremówki
1op cukru waniliowego (16g)
130g mąki
300ml wody
4 jajka
łyżka cukru

Wykonanie:
W garnku podgrzewamy wodę z masłem, gdy zaczyna się gotować dodajemy cukier a po chwili mąkę ( na chwilę zdjąć z gazu) i teraz już cały czas mieszamy. Kiedy składniki się połączą wyłączamy gaz i jeszcze kilka minut mieszamy masę by przestygła, następnie dodajemy jajka i miksujemy ciasto na jednolitą masę. Z ciasta formujemy małe kuleczki i układamy w odstępach na blasze. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15-20 min aż przybiorą piękny złoty kolor. Ptysie należy przekroić i włożyć jeszcze do piekarnika na 5 min aby wysuszyły się w środku. Piankę ubić pod koniec, dodać cukier waniliowy. Złożyć ptysie.

Gabi

1 komentarz: