czwartek, 28 marca 2013

Makowiec








Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
     
    Masa makowa:
    • 500 g maku
    • 250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
    • 100 g rodzynków
    • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 1 łyżka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)
    • olejek migdałowy do smaku
    • cynamon do smaku
    • 1 łyżka miękkiej margaryny
    • kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
       
      Ponadto:
      • lukier
      • trochę maku do dekoracji
      • pergamin/papier do pieczenia
      • olej
       
     
    Wykonanie ciasta drożdżowego
    Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Wykonanie masy makowej
    Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
    Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
     Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
    Ciasto polać lukrem i posypać makiem. 
     
    Składniki na lukier:
    • pół szklanki cukru pudru
    • 2 - 3 łyżki gorącej wody
       
      Rozetrzeć na gładką masę.

      Smacznego :)
     
    Malinka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz