niedziela, 3 marca 2013

Jabłecznik

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka


½ szk cukru

½ szk mąki pszennej

½ szk mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek
3 szk wody
1 szk cukru
2 budynie śmietankowe
cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Biszkopt:
białka ubić, dodać cukier i żółtka. Całość zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką i wylać na blachę. Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 25-30 min.

Masa jabłkowa:
obrane jabłka pokroić w kostkę, 2 szklanki wody zagotować z cukrem, dodać jabłka i gotować ok 5 min. Budynie rozmieszać w 1 szk wody i dodać do gotujących się jabłek. Gorącą masę wyłożyć na zimny biszkopt i ostudzić, udekorować bita śmietaną lub cukrem pudrem. 

Aga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz