czwartek, 28 marca 2013

Mazurek wielkanocny






Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki tortowej
  • 250 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 5 żółtek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • środek :
  • dżem porzeczkowy 300 gram
  • konfitura z wiśnią cały słoiczek 200 gram
  • powidła śliwkowe 300 gram
  • posypka kolorowa opakowanie jedno
  • czekolada biała wiórka 100 gram
  • polewa różowa 1 sztuka
  • kwiatki płatki 12 szt
  • listki płatki 18 szt 

Wykonanie:
Rozcieram masło z cukrem, dodaję żółtka i mieszam z przesianą mąką tortową . Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowałam na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wykładam do prostokątnej formy posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta roluję wałeczki, zwijam i wykładam boki formy na około . Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Piekę na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Na ostudzone ciasto wykładam dżem porzeczkowy rozprowadzam na całej powierzchni . Na to wykładam konfiturę z wiśnią i powidła śliwkowe rozprowadzam na całej powierzchni dekoruje startą białą czekoladą na około układam płatki kwiatków posypuje posypka kolorowa . Brzegi mazurka polewam różowym lukrem i kład listki opłatki polecam. 


Mariola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz