Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki tortowej
- 250 g margaryny
- 150 g cukru
- 5 żółtek
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- środek :
- dżem porzeczkowy 300 gram
- konfitura z wiśnią cały słoiczek 200 gram
- powidła śliwkowe 300 gram
- posypka kolorowa opakowanie jedno
- czekolada biała wiórka 100 gram
- polewa różowa 1 sztuka
- kwiatki płatki 12 szt
- listki płatki 18 szt
Wykonanie:
Rozcieram masło z cukrem, dodaję żółtka i mieszam z przesianą mąką tortową . Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowałam na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wykładam do prostokątnej formy posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta roluję wałeczki, zwijam i wykładam boki formy na około . Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Piekę na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Na ostudzone ciasto wykładam dżem porzeczkowy rozprowadzam na całej powierzchni . Na to wykładam konfiturę z wiśnią i powidła śliwkowe rozprowadzam na całej powierzchni dekoruje startą białą czekoladą na około układam płatki kwiatków posypuje posypka kolorowa . Brzegi mazurka polewam różowym lukrem i kład listki opłatki polecam.
Mariola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz