Biszkopt:
4 jajka
½ szk cukru
½ szk mąki pszennej
½ szk mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
3 szk wody
1 szk cukru
2 budynie śmietankowe
cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Biszkopt:
białka ubić, dodać cukier i żółtka. Całość zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką i wylać na blachę. Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 25-30 min.
Masa jabłkowa:
obrane jabłka pokroić w kostkę, 2 szklanki wody zagotować z cukrem, dodać jabłka i gotować ok 5 min. Budynie rozmieszać w 1 szk wody i dodać do gotujących się jabłek. Gorącą masę wyłożyć na zimny biszkopt i ostudzić, udekorować bita śmietaną lub cukrem pudrem.
Aga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz