1 kg jabłek
1 szk cukru pudru
¾ kostki margaryny
2 żółtka
3 galaretki agrestowe
op herbatników
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w plastry i wkładamy do rondla. Smażymy na małym ogniu jak na marmoladę. Zdejmujemy z palnika. Do gorących jabłek wsypujemy 2 galaretki i rozpuszczamy dokładnie mieszając. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy masę jabłkową i delikatnie mieszamy. Na dnie formy układamy herbatniki i wylewamy masę. Wstawiamy do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szk wody. Odstawiamy. Gdy zacznie tężeć, wylewamy na masę jabłkową. Jabłecznik chłodzimy ok 3 godziny.
Malinka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz