Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
Krem:
10 dag czekolady gorzkiej
3-4 łyżki mleka
40 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
25 ml spirytusu
Ponadto:
dżem brzoskwiniowy
ok. 1 szklanka orzechów włoskich
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
cukierki dekoracyjne
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o
średnicy 23-25 cm)
i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na trzy części.
Każdą część biszkoptu nasączyć aromatem śmietankowym wymieszanym z przegotowaną
zimną wodą. Czekoladę roztopić z mlekiem i ostudzić. Jajka ubić z cukrem i
cukrem waniliowym na parze. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej
ucierając dodawać ubite jajka. Na koniec dodać spirytus i wymieszać. 1/3 kremu
odłożyć, a do pozostałego dodać roztopioną czekoladę, i delikatnie zmiksować.
Powstały krem czekoladowy podzielić na dwie części. Pierwszą część biszkoptu
posmarować dżemem, posypać połową pokrojonych orzechów włoskich, a na to
wyłożyć połowę czekoladowego kremu. Na krem położyć drugą część biszkoptu, a na
niego jasny krem. Następnie trzecią część biszkoptu, biszkopt ten posmarować
dżemem, na niego wyłożyć resztę pokrojonych orzechów włoskich i resztę
czekoladowego kremu (trochę odłożyć na posmarowanie boków tortu). Wierzch tortu
udekorować wiórkami kokosowymi i cukierkami dekoracyjnymi. Smacznego.Sposób wykonania:
Malinka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz